Onzekerheid overwinnen

INFORMATIE OVER ONZEKERHEID

Onzekerheid overwinnen is een psychisch fenomeen waar iedereen wel eens last van heeft. Soms heb je af en toe last van onzekerheid en soms ben je dit langdurig. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een periode van onzekerheid. Je kent vast en zeker mensen uit je directe omgeving die onzeker zijn. Je kunt deze onzekerheid soms duidelijk herkennen aan hun doen en laten.

 

ONTSTAAN VAN ONZEKERHEID

Meestal is een oorzaak van onzekerheid te vinden in de jonge jaren. Dit kan ontstaan door je opvoeding en door de negatieve dingen die je hebt meegemaakt. Hierbij kun je denken aan een spreekbeurt die niet goed wilde lukken of in ergere gevallen bijvoorbeeld dat je gepest werd op de lagere school. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar pesten dan valt vaak op dat de zwakkere of onzekere personen gepest worden. Ze zijn van zichzelf al onstabiel en staan niet heel erg stevig in hun schoenen. Ook de individuen die er anders uitzien door bijvoorbeeld hun doen en laten zijn een gemakkelijk doelwit voor pesterijen. Het is voor degene die gepest wordt al lastig genoeg om bij een groep te horen en om dit bereiken zullen ze zich geforceerd gaan gedragen. Hierdoor zal alleen maar meer onzekerheid gaan groeien en kom je in feite in een negatieve spiraal terecht.

ZEKERDER IN JE SCHOENEN!

Je moet jezelf altijd voor ogen houden dat degene of degenen die je pesten zelf ook onzeker zijn. Negeren is het beste maar het moet niet ten koste gaan van je gezondheid. Door het pesten te negeren zal in veel gevallen het pesten vanzelf ophouden omdat de pester(s) gaan merken dat je er toch niet op reageert. Wel is het belangrijk dat je altijd blijft praten over dat je gepest wordt met je familie of een begeleider op bijvoorbeeld je school. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een goede sport in de zelfverdediging ben je in staat om door je uiterlijke houding de pesters op afstand te houden zodat ze wel 2 keer nadenken voordat ze je gaan pesten.

Een van de oplossingen die mij zelf hebben geholpen bij mijn onzekerheid was een lidmaatschap op karate. Ik merkte dat ik zelf sterker werd en durfde op te staan tegen mijn pesters. Zelf heb ik altijd last gehad van ernstige acne en dan ben je voor pesters een makkelijk doelwit. Totdat ik er letterlijk en figuurlijk achterkwam dat die toch echt de verkeerde had uitgekozen. Het pesten was gelukkig meteen afgelopen en ik merkte dat ik met een zeker respect werd benaderd, door mijn medeleerlingen en zelfs de leraren.

 

Symptomen onzekerheid overwinnen

Een van de symptomen is de hangende schouders en de blik naar beneden gericht. Hier moet je echt aan gaan werken en ik realiseer me terdege dat dat niet makkelijk is. Doordat je deze symptomen van onzekerheid hebt val je sneller op voor de pesters en ben je een makkelijk doelwit om het zo maar te noemen.

ONZEKERHEID KIND

Ook bij kinderen zien we vaak onzekerheid voorkomen. Hier kun je als ouders veel aan doen. Om onzekerheid bij je kind te voorkomen is het belangrijk dat je je kind stimuleert om dingen te doen waar hij of zij goed in is. Ook door te stimuleren en te helpen bij de dingen die je kind moeilijk vindt kun je onzekerheid bij kinderen voorkomen. Kies er altijd voor om een goed afgeronde stap uitdrukkelijk te belonen en wanneer iets niet lukt ben jij als ouder degene die wel kan helpen om de missie te laten slagen.

 

ONZEKERHEID IN RELATIE

Ook dit is een veel voorkomend probleem in de samenleving waarin we leven. Doordat je onzeker bent in je relatie door bijvoorbeeld je uiterlijk of een huidaandoening kruip je verder in je schulp waardoor je partner zal denken dat je de relatie niet meer leuk vindt. Hierdoor ligt een breuk op de loer en dat is wel het laatste wat je wilt. Wanneer je last hebt van onzekerheid in je relatie is het belangrijk om te blijven praten met elkaar. Je partner is niet zo slecht als je denkt en hij of zij heeft toch echt voor jou gekozen ondanks je puistjes, dikke billen of zweetvoeten. Onzekerheid relatie oplossen kan met de cursus sociaal zelfvertrouwen die verkrijgbaar is op onze website.

 

Opvoeding en onzekerheid

Tijdens het opgroeien is het belangrijk dat kinderen in contact komen met andere kinderen en mensen om hun sociale vaardigheden te trainen. Je kind leert dan hoe hij of zij zich het beste kan gedragen. Wanneer jij als ouder onzeker bent zul je ook veel sociale aangelegenheden vermijden en daardoor sleur je je kinderen mee in je eigen onzekerheid. Hier moet je uiteraard voor waken en dat kun je doen met onze cursus sociaal zelfvertrouwen. Ook door je kind te stimuleren in de dingen die het leuk vindt en door een juiste en leuke sprot te kiezen voorkom je onzekerheid bij kinderen. Door het bijwonen van een theaterstuk of verjaardag leert je kind wat normaal en gangbaar is.

ONZEKERHEID EN SPANNING

Natuurlijk is alles in het begin spannend om te doen. Dat geldt zowel voor jou als je kinderen maar door te doen stap je over natuurlijke drempels heen waardoor de volgende drempel steeds een stukje kleiner wordt. Wanneer je merkt dat je moeite hebt om een druk bezocht evenement te bezoeken dan is de beste remedie hiervoor om het gewoon te doen. De volgende keer zal het als vanzelf beter gaan. Je eigen onzekerheid wordt dan stap voor stap afgebroken en omgezet in zekerheid en zelfvertrouwen.

 

SOCIALE INTERACTIE EN ONZEKERHEID

Door sociale dingen te ondernemen voorkom je onzekerheid! Dat klinkt heel makkelijk toch? En dat is het ook. Door jezelf onder de mensen te begeven is het steeds makkelijker om dit vaker te doen. Of je nu dik of dun, lelijk of knap bent, het maakt niet uit. Elke keer als je je eigen barrière weet te slechten, zal het de volgende keer steeds makkelijker gaan. En houdt jezelf altijd voor dat iedereen we ergens last van heeft. Of het nu duidelijk zichtbaar is of niet. Iedereen heeft recht op een leven zonder onzekerheid. Jij hoort daar ook bij alleen het is wel een kwestie van doen!