Gebrek aan assertiviteit

EEN GEBREK AAN ASSERTIVITEIT KAN LEIDEN TOT STRESS!

Wanneer je in de situatie verkeerd dat je niet voor jezelf durft op te komen of niet zegt wat je echt denkt vermijd je op de korte termijn spanning en onzekerheid maar heb je over een lange periode grote kans op spanningen en stress omdat je dingen doet die je helemaal niet leuk vindt! Opkomen voor jezelf is daarom niks anders dan assertiviteit die je nodig hebt om stevig in je schoenen te staan.

Ik kan het weten want ik heb jarenlang iedereen te vriend gehouden maar deed eigenlijk alles tegen mijn zin, bijvoorbeeld:

  1. Mijn opleiding om mijn ouders tevreden te houden…
  2. Voetballen om mijn vrienden tevreden te houden…
  3. Mijn werk om mijn baas tevreden te houden…

Eigenlijk alles in mijn leven deed ik om iedereen maar tevreden te houden behalve mijzelf!

 

Door niet voor jezelf op durven te komen en door niet te zeggen wat je echt wilt en wat je grenzen zijn kun je psychisch in de problemen komen, houdt dat goed in je achterhoofd! Een ander denkt niet voor jou en houdt daardoor geen rekening met je gevoelens!

Al deze situaties geven aan dat je een gebrek aan assertiviteit hebt! Assertiviteit zorgt ervoor dat je zeker van jezelf bent en iedereen duidelijk kunt maken wat jouw wensen, standpunten en grenzen zijn!

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan maar met de volgende tips en de beste cursus assertiviteit die er op dit moment te krijgen is kun jij ervoor gaan zorgen dat het je wel lukt!

 

TIPS VOOR ASSERTIVITEIT!

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken! Leg je er maar bij neer!

Voor de meesten van ons is het moeilijk om nee te zeggen en dat gebeurt door de angst om niet “leuk” of “aardig” gevonden te worden. We zijn eigenlijk ban voor de negatieve reactie die we op ons nee zullen krijgen!

De realiteit is echter dat er altijd wel menen zijn die ons niet leuk en aardig vinden, leg je er bij neer en accepteer het! Als een ander dat niet kan dan is dat jammer voor diegene!

Wil je nee zeggen? Gebruik de volgende tip:

  1. Zeg duidelijk nee!
  2. Geef aan wat de reden is om nee te zeggen!
  3. Probeer te benoemen wat het gevoel bij de ander is!
  4. Geef eventueel een alternatief!

Zo realiseer je gegarandeerd assertiviteit en weet je zeker dat er niemand meer over je heen loopt!

 

Zorg ervoor dat je grenzen bij iedereen duidelijk zijn!

Wanneer je zelf niet aangeeft wat je limiet of grens is dan kan iemand anders dat ook niet weten! Geef duidelijk je grens aan en houdt daarbij rekening met het volgende:

  1. Probeer altijd in de ik-vorm te spreken! Bijvoorbeeld: Ik vind dat dat absoluut niet kan!
  2. Oordeel niet over iemand of een situatie, houdt altijd een open vizier!
  3. Zorg ervoor dat je altijd concreet en rechtstreeks aangeeft wat je wilt! Bijvoorbeeld: Ik vind dat jij nu aan het roddelen bent en daar houdt ik niet van!

 

Zorg ervoor dat je altijd jezelf bent en blijft!

Speel geen rol en accepteer jezelf zoals je bent! Jij bent een bijzonder mens als je gewoon jezelf bent en je niet hoeft af te vragen wat je wel of niet goed doet en wie je wel of niet leuk vindt! Wanneer je zeker in je schoenen staat en assertief bent richting de mensen om je heen voorkom je dat je gebruikt wordt door anderen. Ze zullen je niet voor hun karretje kunnen spannen en moeten zelf hun eigen problemen oplossen.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk! En als er om dat geluk te realiseren moeilijke en lastige beslissingen genomen moet worden dan hoort dat er nou eenmaal bij! Gelukkig gaat dat met assertiviteit een stuk eenvoudiger en je zelfvertrouwen groeit ook nog eens!