Positief denken over jezelf!

Hoe moeilijk zou het zijn om positief over jezelf te gaan denken? Het lijkt makkelijk maar in de praktijk blijkt dat liefst 80% van alle mensen negatief over zichzelf denkt… Dat vinden wij eigenlijk best wel heel veel! Hoe kan het toch dat mensen zo negatief over zichzelf zijn terwijl dit eigenlijk helemaal nergens goed voor is. En dan bedoelen we echt helemaal nergens goed voor.

Wanneer je negatief over jezelf denkt dan gebeuren er alleen maar negatieve dingen en zo kom je in die neerwaartse spiraal terecht. Ontsnappen uit een negatieve spiraal is bijzonder moeilijk maar wij gaan je daarbij helpen met een aantal simpele maar oh zo effectieve tips! Zo kan jij weer positief denken over jezelf en ontsnap je uit de klauwen van de negativiteit!

Tips voor Positief denken over jezelf!

De allereerste tip is: Accepteer jezelf zoals je bent!

Echt, iedereen staat wel eens enorm te balen voor de spiegel in de slaapkamer en denkt daarbij dat hij of zij niks bereikt heeft in het leven. Soms heb je in de omgang met anderen het gevoel dat je niets goed genoeg kan doen en dat je er bij de ander maar matig uitziet. Maar weet je wat? Niets is minder waar. Zowel van binnen als van buiten is er op iedereen wel het een en ander aan te merken. Bovendien zie jij jezelf altijd anders dan de buitenwereld jou zal zien. Tijd dus om jezelf te accepteren zoals je bent want dat geeft enorm veel rust! Jij bent goed zoals je nu bent!

Opgroeien en bewust worden van jezelf

Hele kleine baby’tjes weten nog niks van zichzelf behalve weten wanneer ze honger hebben. Eigenlijk zijn ze een blanco vel waarop het lven nog geschreven moet worden. Konden we altijd maar zo blijven. Naarmate een kind groter wordt, duurt het nog best een poos voor het echte zelfbewustzijn naar boven komt. Daardoor kunnen kinderen ook zo heerlijk onbevangen in hun fantasiewereldje leven en zonder terughoudendheid met andere kindjes spelen. Pas wanneer ze groter worden volgen de ontwikkelingen zich in snel tempo op en gebeuren er veel dingen die bealen hoe jij over jezelf denkt. En jammer genoeg is dit in veruit de meeste gevallen meestal een negatieve beeldvorming.

Tegelijk met dat nieuwe net gevormde zelfbeeld komt ook het vergelijken om de hoek kijken; op populaire websites en in jongerentijdschriften worden alle beschreven personages door pubers bekeken in relatie tot zichzelf. Als puber kijk je naar: is iemand dikker of dunner? Wat voor huid heeft hij of zij? Hoe gespierd is zijn lichaam wel niet en hoe slap ben ik? Hoe gaat zij met mensen om en wat kan ze dat goed? Met welke prachtige vrouw heeft hij verkering gekregen? Vervolgens vergeet je rekening te houden met het gefotoshopte ideaalbeeld en het zorgvuldig gebeeldhouwde imago, en denk je: ik word nóóit zo knap, slim, gespierd en bijzonder als deze mensen. Dat klopt natuurlijk ook.

Hoe anderen naar zichzelf kijken

De een is er wat beter in dan de ander: het ophouden van een zelfverzekerd imago en zelfvertrouwen in zichzelf hebben. Een klein deel van de mensen is écht zelfverzekerd, dat wordt vaak makkelijker naarmate je ouder wordt, maar zelfs mensen die barsten van het zelfvertrouwen hebben wel eens een moment waarop ze aan zichzelf twijfelen. Ook het volhouden van een beeld naar de buitenwereld toe is enorm lastig. Omdat de meeste mensen een ‘acteur’ nooit zien zoals hij echt is, trekt hij automatisch de mensen en gebeurtenissen naar zich toe die juist niet goed voor hem zijn. Van buiten is zo iemand enorm succesvol, maar van binnen kan de eenzaamheid verschrikkelijk zijn.

Lees hier meer tips om positief te gaan denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *