5 tips voor meer zelfvertrouwen!

Wil jij net als ons meer zelfvertrouwen? Lees deze 5 tips voor meer zelfvertrouwen. Dit is je kans om assertiever te worden. Met deze tips ben je snel in staat om beter voor jezelf op te kunnen komen en ben je voor niemand meer bang. Zelfvertrouwen en assertiviteit zijn 2 belangrijke eigenschappen die je nodig hebt in je dagelijkse leven!

 

Gratis 5 tips voor meer zelfvertrouwen en assertiviteit!

Zorg voor balans

Bij assertiviteit en zelfvertrouwen gaat het erom dat je je mening, gedachten en gevoelens op een directe en eerlijke manier durft uit te spreken naar anderen. Dit hoeft zeker niet ongepast of onbeleefd te zijn, integendeel zelfs. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen je eigen belangen en de belangen van je omgeving en de mensen om je heen. Neem niet te veel hooi op je vork en zeg het wanneer je jezelf niet prettig voelt en vindt dat je niet goed wordt behandeld. Goede communicatie is belangrijk voor het vinden van de juiste balans in jouw leven. Niet in het leven van een ander!

 

Begin stap voor stap

Het ontwikkelen van een nieuwe kwaliteit gaat natuurlijk niet zomaar, dit vergt tijd. Verwacht niet dat je binnen een mum van tijd omgetoverd kan worden tot een assertief persoon die blaakt van het zelfvertrouwen, maar geef het de tijd en stop er energie in. Misschien vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen of je gevoelens te uiten. Stap voor stap kun je toewerken naar jouw doel om assertiever te zijn. Begin klein en oefen bijvoorbeeld met “nee” zeggen als iemand om een gunst vraagt.

 

Stel jezelf open voor veranderingen

Misschien ben jij iemand die wat verlegen is en liever een beetje op de achtergrond blijft. Jezelf meer openstellen en kwetsbaarder opstellen naar anderen kan echter erg voordelig voor je zijn. Het kan helpen in het proces om assertiever te worden. Als je bijvoorbeeld meer over jezelf vertelt aan anderen en jezelf laat zien, weten zij met wie ze te maken hebben. Zo kunnen ze beter rekening met je houden en zullen ze eerder jouw standpunten respecteren. Als jij bijvoorbeeld jouw grenzen duidelijk maakt, zullen anderen daar minder snel overheen gaan en weten ze dat er niet met jou te sollen valt.

Durf NEE te zeggen

Leer “nee” te zeggen als je nee bedoelt, zonder dat je je hier schuldig over voelt. Je hoeft hier bovendien niet altijd een reden voor klaar hebben liggen. Als je ergens bijvoorbeeld gewoon geen zin in hebt is het prima om “nee” te zeggen. Een nadere toelichting hoef je de ander niet te geven. Je bent vrij om verzoeken te weigeren. Probeer hierbij niet te veel te denken aan wat anderen misschien van je vinden; denk vooral aan wat jij vindt. Hoe vaker je “nee” durft te zeggen, hoe makkelijker het wordt.

 

Ga conflicten of confrontaties aan, wees er niet bang voor!

Zit je ergens mee, heb je via via gehoord dat iemand iets vervelends over jou heeft gezegd of heb je een boos berichtje ontvangen dat je niet aanstaat? Stel de confrontatie niet uit maar reageer direct en eerlijk want dan ben je er vanaf. Als je erover blijft dubben of het probleem uit de weg probeert te gaan, zal het alsnog lang in je achterhoofd blijven hangen en kan het je nog lang lastig blijven vallen. Dus spreek de persoon die iets vervelends over je zei direct aan en laat op een duidelijke manier weten hoe jij je voelt en dat je daar niet van gediend bent!

Ook direct meer zelfvertrouwen? Bestel de cursus zelfvertrouwen en assertiviteit of lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *